29 Haziran 2016 Çarşamba

Ek Gıdaya Geçiş Sürecinde Yaşanabilecek Sorunlar

Ek Gıdaya Geçiş Sürecinde Yaşanabilecek Sorunlar


Yeni doğan bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi bir çok sağlık otoritesi tarafından önerilmektedir. Çünkü bebeklerin sindirim sistemleri henüz katı gıda için hazır olmamasından ve bebeklerin bağışıklık sisteminin gelişmesi için anne sütüne büyük bir ihtiyaç duyulmaktadır. 6 aydan sonra bebek gelişiminde belli bir yol alınmış olduğundan ve anne sütünün artık bebek gelişiminde yetersiz kalmasından ötürü ek gıda gereksinimi ortaya çıkmaktadır.

Ek gıdaya geçiş dönemi aynı zamanda bir dönüm noktasıdır. Bebeğin ömrünün geri kalan zamanı boyunca yiyeceği maddeler ile belli bir sıraya göre bu dönemde tanışacaktır. Bu dönemde bazı sorunlar yaşanabilir.  Bu sorunlar karşısında ayrı bir problem de henüz konuşamayan bebeğinizin yaşadığı sıkıntıları dile getirememesi olacaktır. Bebekler kendilerini beden dili ile verdiği tepkiler ile ifade eder. Bu durumda bebeklerin verdiği işaretler genellikle, yemek seçme, yemekten hoşnut olmama, yemek esnasında çıkarması, emme, çiğneme veya yutma zorluğu çekmesi, kolik olması, organ ve dokuların gelişiminin uzamış olması (henüz gelişimini tamamlamamış olması)  yemek esnasında öfke krizi veya nöbeti benzeri bir huysuzluk hali olabilir. Bu durumda klinik bir muayene neticesinde eğer bir problem tespit edilirse acilen tedavi edilip, bebek gelişiminin yavaşlaması problemi aşılabilir.

Bu dönem karşılaşılabilinecek en büyük problemlerden biri alerjik tabanlı rahatsızlıklardır. Alerjinin vereceği reaksiyon her bebekte ve her yiyecekte farklılık gösterebilir. Kimi zaman nefes darlığı gibi hayati önem taşır. Kimi zaman kolayca fark edilecek şekilde vücudun farklı yerlerinde oluşacak kızarıklık şeklinde ortaya çıkabilir. Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde bebek her yeni bir gıda ile tanıştığında çok ciddi bir şekilde takibe almak gerekmektedir. Bu süreç yaklaşık 1-2 sene sürecek bir tanışma seansıdır. Bebeğin gelişimi ciddi bir şekilde takibe muhtaçtır. Alerjiye sebep olan gıdanın tespit edilerek geliş dönemi boyunca o gıdanın alerjik reaksiyonun yaşanmadığı diğer yiyecek ile takviye edilmesi gerekmektedir.

Bebeğin sindirim sisteminin anne sütünden farklı bir içecek ve yiyecekle tanıştığı ilk zamanlarda bazı sindirim problemleri yaşanabilir. Bazı yiyecekler ile gaz sancılarının arttığını gözlemleyeceğiniz bu dönemde gaita problemleri ortaya çıkabilir. Yeni tanıştığı yiyeceklerle günlük hatta gün içinde gaitanın rengi ve yoğunluğu değişebilir. Gaz ve gaita farklılığı ebeveynlere çok önemli mesajlar vermektedir. Bebeğin gazını azaltması için yapılması gereken birkaç doğal yöntem vardır. Örneğin kimyon çayı, rezene çayı, kırmızı elma yağı bu yöntemlerin başlıcalarındandır. Bunların dışında eczanelerde satılan doğal kaynaklı ilaçlar mevcuttur. Bebeğin gaitasında meydana gelen değişim dengelemek için bebeğin tüketimine uygun prebiyotikler kullanılabilir.


Sonuç olarak ek gıdaya geçiş süresince yaşanabilecek sorunlar karşısında yapılması gerekenler hatta sorunlar dahi anne ve babanın genetiği, yaşanan iklim ve coğrafya, çevresel etkiler ışığında değişiklik gösterebilir. Beklenmedik durumlarda tedavi için doktorunuza başvurun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder