Ek Gıdaya Geçiş Sürecinde Yaşanabilecek Sorunlar
Yeni doğan bebeklerin ilk 6 ay
sadece anne sütü ile beslenmesi bir çok sağlık otoritesi tarafından
önerilmektedir. Çünkü bebeklerin sindirim sistemleri henüz katı gıda için hazır
olmamasından ve bebeklerin bağışıklık sisteminin gelişmesi için anne sütüne büyük
bir ihtiyaç duyulmaktadır. 6 aydan sonra bebek gelişiminde belli bir yol
alınmış olduğundan ve anne sütünün artık bebek gelişiminde yetersiz kalmasından
ötürü ek gıda gereksinimi ortaya çıkmaktadır.
Ek gıdaya geçiş dönemi aynı
zamanda bir dönüm noktasıdır. Bebeğin ömrünün geri kalan zamanı boyunca
yiyeceği maddeler ile belli bir sıraya göre bu dönemde tanışacaktır. Bu dönemde
bazı sorunlar yaşanabilir. Bu sorunlar
karşısında ayrı bir problem de henüz konuşamayan bebeğinizin yaşadığı
sıkıntıları dile getirememesi olacaktır. Bebekler kendilerini beden dili ile
verdiği tepkiler ile ifade eder. Bu durumda bebeklerin verdiği işaretler
genellikle, yemek seçme, yemekten hoşnut olmama, yemek esnasında çıkarması,
emme, çiğneme veya yutma zorluğu çekmesi, kolik olması, organ ve dokuların
gelişiminin uzamış olması (henüz gelişimini tamamlamamış olması) yemek esnasında öfke krizi veya nöbeti
benzeri bir huysuzluk hali olabilir. Bu durumda klinik bir muayene neticesinde
eğer bir problem tespit edilirse acilen tedavi edilip, bebek gelişiminin
yavaşlaması problemi aşılabilir.
Bu dönem karşılaşılabilinecek en
büyük problemlerden biri alerjik tabanlı rahatsızlıklardır. Alerjinin vereceği
reaksiyon her bebekte ve her yiyecekte farklılık gösterebilir. Kimi zaman nefes
darlığı gibi hayati önem taşır. Kimi zaman kolayca fark edilecek şekilde
vücudun farklı yerlerinde oluşacak kızarıklık şeklinde ortaya çıkabilir.
Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde bebek her yeni bir gıda ile tanıştığında
çok ciddi bir şekilde takibe almak gerekmektedir. Bu süreç yaklaşık 1-2 sene
sürecek bir tanışma seansıdır. Bebeğin gelişimi ciddi bir şekilde takibe
muhtaçtır. Alerjiye sebep olan gıdanın tespit edilerek geliş dönemi boyunca o
gıdanın alerjik reaksiyonun yaşanmadığı diğer yiyecek ile takviye edilmesi
gerekmektedir.
Bebeğin sindirim sisteminin anne
sütünden farklı bir içecek ve yiyecekle tanıştığı ilk zamanlarda bazı sindirim
problemleri yaşanabilir. Bazı yiyecekler ile gaz sancılarının arttığını
gözlemleyeceğiniz bu dönemde gaita problemleri ortaya çıkabilir. Yeni tanıştığı
yiyeceklerle günlük hatta gün içinde gaitanın rengi ve yoğunluğu değişebilir.
Gaz ve gaita farklılığı ebeveynlere çok önemli mesajlar vermektedir. Bebeğin
gazını azaltması için yapılması gereken birkaç doğal yöntem vardır. Örneğin
kimyon çayı, rezene çayı, kırmızı elma yağı bu yöntemlerin başlıcalarındandır.
Bunların dışında eczanelerde satılan doğal kaynaklı ilaçlar mevcuttur. Bebeğin
gaitasında meydana gelen değişim dengelemek için bebeğin tüketimine uygun
prebiyotikler kullanılabilir.
Sonuç olarak ek gıdaya geçiş
süresince yaşanabilecek sorunlar karşısında yapılması gerekenler hatta sorunlar
dahi anne ve babanın genetiği, yaşanan iklim ve coğrafya, çevresel etkiler
ışığında değişiklik gösterebilir. Beklenmedik durumlarda tedavi için
doktorunuza başvurun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder